Other Company Information

REDEGJØRELSE ETTER ÅPENHETSLOVEN

1 BAKGRUNN

Åpenhetsloven pålegger større virksomheter som er hjemmehørende i Norge og som tilbyr varer og tjenester i eller utenfor Norge, å utføre aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, samt å publisere en årlig redegjørelse for aktsomhetsvurderingene.

Estator AS (Estator) omfattes av åpenhetsloven som følge av at selskapets datterselskaper samlet sett oppfyller lovens terskelverdier, jf. § 3 a). Estator er morselskapet i Estator-konsernet (Estator). Styret i Estator godkjenner publiseringen av denne redegjørelsen som inneholder opplysninger om Estator's arbeid med aktsomhetsvurderinger i regnskapsåret 2023.

2 OM ESTATOR

2.1 Organisasjonsstruktur og virksomhet

Estator består av et antall eiendomsselskaper som er eiere og hjemmelshavere til eiendommer i Tyskland og Norge. Estators virksomhet består hovedsaklig av å eie og leie ut eiendommer. Eiendommene leies ut til aktører som driver ulik form for næringsvirksomhet, herunder bl.a. kontorvirksomhet, lager og produksjon. Leverandørkjeden består primært av aktører som yter ulik form for tjenesteyting, herunder renholdspersonell, håndverkere, revisorer og IT-leverandører.
Utover eiendom så har man en mindre virksomhet som driver med kjøp og salg av fritidsbåter.
Styret i Estator har det overordnede ansvaret for at Estator driver sin virksomhet ansvarlig og i henhold til åpenhetslovens krav. Den daglige oppfølgingen og implementeringen av åpenhetsloven ligger hos daglig leder.

2.2 Retningslinjer

Estator har etablert interne retningslinjer for ivaretakelse av grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (Retningslinjene). Retningslinjene oppstiller målsetninger og forpliktelser om at Estator skal sikre respekt for grunnleggende menneske- og arbeidstakerrettigheter i egen virksomhet, samt utføre risikokartlegging og -vurdering av leverandørkjeden.
Estator er forpliktet til å drive virksomhet med høy etisk standard og i samsvar med gjeldende lover, regler og forskrifter. Av denne grunn oppfordrer Estator alle leverandører, partnere og kunder til alltid å varsle om mistenkt uredelig eller uetisk oppførsel.

2.3 Risikokartlegging og -vurdering av leverandørkjede

Estator stiller høye krav til etisk forretningsvirksomhet til alle leverandører og forretningspartnere. Kravene kommuniseres gjennom etiske retningslinjer for leverandører og forretningspartnere (Etiske Retningslinjene).
Alle leverandører og forretningspartnere er pålagt å underskrive de Etiske Retningslinjene ved avtaleinngåelse.

De Etiske Retningslinjene inneholder kontrollmekanismer som skal sikre leverandørenes og forretningspartnernes overholdelse av kravene. Kontrollmekanismene inkluderer blant annet en rett til å gjennomføre stikkprøver og revisjoner av leverandøren eller forretningspartnerens virksomhet, samt en rett til å avslutte kontraktsforholdet dersom brudd på de Etiske Retningslinjene ikke opphører.

Estator har det overordnede ansvaret for å gjennomføre risikokartlegging og - vurdering av leverandørkjeden. Risikokartleggingen gjennomføres ved hjelp av et utarbeidet risikoklassifiseringsverktøy, og baseres på ulike faktorer, slik som i hvilket land leverandøren har hovedkontor og hvilken bransje den opererer innenfor. Leverandørene plasseres deretter i ulike risikokategorier (lav, middels og høy), basert på eventuelle funn i gjennomgangen. Risikokategoriene som leverandørene plasseres i er bestemmende for hvilke tiltak som iverksettes overfor den enkelte leverandøren.

3 AVDEKKET RISIKO

Estator har gjennomført en risikokartlegging og -vurdering av leverandørkjeden. Det har ikke blitt avdekket noen faktiske negative konsekvenser for menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold. Ingen av Estators nåværende leverandører har blitt kategorisert som "høy risiko".

Ettersom Estator opererer som en aktør innen eiendomsbransjen, må virksomheten forholde seg til bransjens iboende risiko. Estator har identifisert at det i eiendomsbransjen er en iboende bransjerisiko knyttet til beskyttelse av arbeidstakerrettigheter blant tjenesteleverandører. Risikoen knytter seg spesielt til tjenesteleverandører som opererer innenfor bransjesektorer som ikke krever noen spesifikk utdanning, og omfatter blant annet risiko for sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, herunder at det benyttes arbeidskraft uten at det betales skatt og arbeidsgiver-, trygde og merverdiavgift.

4 TILTAK OG RESULTATER

Estator har iverksatt tiltak basert på et forholdsmessighetsprinsipp. Estator ønsker å bruke påvirkningskraften sin for å sikre respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og har derfor iverksatt tiltak overfor leverandører som opererer innenfor bransjesektorer som er særlig eksponert for brudd på menneske- eller arbeidstakerrettigheter. De iverksatte tiltakene inkluderer blant annet vedtakelse av de Etiske Retningslinjene som skal vedtas av alle nye samarbeidspartnere, leverandører og forretningsforbindelser, samt etablering av en rutine for risikokartlegging og -vurdering av leverandører før avtaleinngåelse. Rutinen vil bidra til å avdekke kritikkverdige forhold hos potensielle leverandører og forretningspartnere, og medføre at Estator avstår fra å inngå avtaler med slike aktører.

Redegjørelsen er vedtatt og signert.

Oslo, 19. juni 2024

Georg Wessel Christian F. Mathiesen Thomas B. Rabo Styrets leder Styremedlem Styremedlem